Başarıda ciro değil yaşam öyküsü önemli!

  • Yayınlayan: admin

‘İş dünyasında kendini en fazla geliştiren işadamı’ anketinde Vestel’in patronu Ahmet Nazif Zorlu’nun ilk sırada yer alması başarının en önemli kriterinin ciro değil yaşam öyküsü olduğunu gösterdi.

İş dünyası kendini en fazla geliştiren işadamını arıyor. “www.kigem.com” adlı internet sitesi 10 bin kişiyi hedefleyerek üyelerine ve ziyaretçilerine, “Sizce kendini en fazla geliştiren ilk üç işadamı kim?” sorusunu yöneltti. Şu ana kadar 7 bin 859 kişinin katıldığı anket 10 bin oya ulaşılınca son bulacak. Ankette, Ahmet Nazif Zorlu ilk oylamadan bugüne birinciliği elden bırakmadı.

Ankette yer alan tek kadın aday olan Güler Sabancı ikinci sırada.Üçüncülük için ise Cem Boyner ile Bülent Eczacıbaşı arasında kıyasıya bir rekabet var. Cem Boyner bir adım önde gidiyor ama Eczacıbaşı topuk takibi yapıyor. Yönettiği şirketlerin cirosu ön sıralardaki isimlerden çok daha büyük olduğu halde Mustafa Koç beşinci sırada yer alıyor.

Zorlu’nun sırrı sıfırdan zirveye tırmanması

“Türk Usulü Başarı”, “Çevik Şirketler” gibi kitapların yazarı Mümin Sekman, Ahmet Nazif Zorlu’nun ilk günden bu yana birinciliği elden bırakmamasını, insanlar üzerinde bıraktığı “sıfırdan zirveye” algılamasına bağlıyor.

Anketin aynı zamanda iş dünyasının önde gelen isimlerinin, insanlarda nasıl bir başarı izlenimi bıraktıklarının da bir göstergesi olduğunu ifade eden Sekman, “Site ziyaretçilerinden, işadamları ile ilgili ciro, çalışan sayısı, yönetim politikası gibi konularda bilgi vermeden, “en çok kendini geliştirdiğini düşündükleri ismi” seçmelerini istedik.

Birinci sırada Ahmet Nazif Zorlu’nun çıkması hem şaşırtıcı hem de değil. Ahmet Nazif Zorlu listedeki orta okul mezunu tek kişi olduğu halde, çoğunluğu üniversite mezunu olan adaylar arasında birinci seçiliyor. Bu yönüyle sonuç ilginç. Ancak bu bir algı taraması anketidir” diyor.

Ahmet Nazif Zorlu’nun listedeki orta okul mezunu tek kişi olduğunu hatırlatan Sekman, “Ahmet Nazif Zorlu neden birinci çıkmış olabilir?” sorusuna şu yanıtı veriyor:

“Ahmet Nazif Zorlu’nun iş hayatına başladığı yer ile bugün geldiği yer arasında büyük bir fark var. Ahmet Nazif Zorlu’yu yakından tanırsanız konuşmalarında ‘başarı’, ‘hayat okulu’, ‘çok çalışmak’,’kendini geliştirmek’ gibi kelimeleri sık vurguladığını görürsünüz. Ayrıca, Ahmet Nazif Zorlu’nun röportajlarında ‘pahalı yatların, lüks zevklerin sahibi’ biri gibi değil, Babadağ’dan Vestel’in patronluğuna yükselen kişi olarak sunulması, röportaj eksenlerinin çoğunlukla bu doğrultuda kurulması bu sonucu doğurmakta etkili unsurlardan olabilir. Başarı algılamasında kritik nokta, iş hayatına başladığı zamanki zorluklarını gizleme gereği duymayıp, zor zamanlarını açıklıkla anlatarak insanlara ilham ve cesaret verip, özdeşleşebilirlik ve ‘o yaptı ben de yapabilirim’ hissi uyandırabilmektir.”

Sakıp Sabancı’dan boşalan yeri doldurdu

Mümin Sekman ankette oy kullanan profilin kendini geliştirmeye önem veren “başarı merkezli” insanlar olduğunun altını çiziyor. Anketteki diğer adaylar için şu yorumlarda bulunuyor. “Tek kadın aday olan Güler Sabancı, ikinci sırada gidiyor. Güler Sabancı’nın ikinciliği, ‘Sabancı grubunun başı’ olarak Sakıp Sabancı’dan boşalan yeri iyi doldurduğunu işaret ediyor. Anketin ilk gününden itibaren ilk iki değişmedi, Üçüncü sıra için Cem Boyner ile Bülent Eczacıbaşı arasında kıyasıya bir rekabet söz konusu.

Üçüncülük için yarışan bu iki ismin özelliği liderlik kavramına ve sanata olan yatkınlıkları. Yönettiği şirketlerin cirosu daha büyük olduğu halde Mustafa Koç beşinci sırada yer alıyor. Bu tablo bize gösteriyor ki. İnsanların başarı kriteri ‘ciro’ değil ‘öykü’ odaklı. Site ziyaretçileri kişilerin nereye geldikleri kadar, nereden ve nasıl geldiklerine de bakmaktadırlar. İşadamlarının başarıyı ölçme ve algılama kriterleri ile toplumun kriterleri arasındaki en önemli farklardan biri budur.”

40 binden fazla üyesi var
Kısa adı,KİGEM olan Kişisel Gelişim Merkezi tarafından kurulan kigem.com Türkiye’nin ilk Türkçe kişisel gelişim sitesi. Alexa.com verilerine göre en fazla ziyaret edilen kişisel gelişim sitesi. 40 binin üzerinde üyesi var. www.google.com da “kişisel gelişim” yazılıp arandığında ilk çıkan site.

Okusaydım bugünlere belki de zor gelirdim

Ahmet Nazif Zorlu, “Kendini en fazla geliştiren işadamı” anketinde birinci çıkmasını kendilerini örnek alan insan sayısının çokluğuna bağlıyor. “Babamızın tezgahında başlayıp dünya devi global markalar ürettik” diyen Zorlu, “Tabi ki bu, küçümsenecek bir başarı değil. Anadolu’ya çıktığımızda ‘Ahmet Bey biz küçük ölçekli işletme sahibiyiz. Ama sizi örnek alıyoruz, sizin iş hayatınızdaki kriterleri benimsiyoruz’ diyorlar. Sanırım anketin başından bu yana birinci olmamın arkasında, insanlara başarı öykümüzün yakınlığı var. Neticede biz de biz zamanlar KOBİ’ydik.

Bir çocuğun gelişmesi gibi büyüdük. Önce emekledik, sonra yürüdük, şimdi koşuyoruz. Başarıya inanan insanların bu gelişimi göstermesi bir ütopya değil” diyor. Zorlu, anketteki tek ortaokul mezunu olarak birinciliği göğüslemesine ise şu yanıtı veriyor; “Eğitim mutlaka çok önemli, okumak şart. Biz de okuyabilirdik. Ancak ben o dönem kendimi ticarete daha yakın hissettim. Bana göre başarıda, teori yüzde 20, pratik ise yüzde 80 paya sahip. Ticaret yerine okumayı seçmiş olsaydım. Belki de bu konuma ulaşamayabilirdim.”

İşadamı sıralamasında ilk on

Ahmet Nazif Zorlu 1.431
Güler Sabancı 1.204
Cem Boyner 1.069
Bülent Eczacıbaşı 1.032
Mustafa Koç 841
Murat Ülker 656
Ferit Şahenk 490
Tuncay Özilhan 419
Vitali Hakko 369
İshak Alaton 348

Medya: www.referansgazetesi.com
Tarih: 10.11.2005

Bir yanıt yazın