Geçen hafta Beyin Haftasıydı. Kafamızı daha iyi nasıl çalıştırabileceğimiz üzerine kafa yorma haftası!
Birçoğumuz farkında bile olmadan geçirdik bu haftayı. Peki beynimiz bu kayıtsızlığımızı yanımıza bırakır mı?
Beyin, insan vücudunun %2’si ağırlığında olmasına rağmen, geriye kalan %98’i yönetiyor. Vücudumuzun en üst noktasında o duruyor. Kemikten bir kaleyle korunuyor.
Hemen her şeyin başı beyin. Başarının da mutluluğun da kaynağı beyin. Öğrenirken, düşünürken, konuşurken onu kullanıyoruz. Ancak çoğumuz kafamızı daha iyi nasıl çalıştırabileceğimiz üzerine fazla kafa yormuyoruz!
Artık Türkiye’de de “beyin haftası” kutluyoruz. Amaç içimizdeki beyin gücüne dikkat çekmek ve kamuoyunu ‘beyni etkili kullanma’ hakkında bilinçlendirmek.
Dünyada beyin haftası nasıl kutlanıyor?
Dünyada 65 ülkede mart ayının bir haftası “beyin haftası” olarak kutlanıyor. Bazı ülkeler ve global şirketler ise kurumsal karar alarak bir yılı beyin yılı ilan ediyor.
Örnekleri sıralayalım.
• ABD parlamentosu aldığı bir karar ile 1990-2000 yılı arasını beyin yılı ilan etti.
• Avusturya hükümeti 1999 yılını beyin yılı ilan etti .
• İsveç 1998 yılını beyin yılı ilan etti.
Türkiye Büyük Millet Meclisinin de, önümüzdeki yılı “beyin yılı” ilan etmesinin, Türkiye’nin bozuk ruh iklimine iyi geleceğine inanıyorum. Çünkü çoğumuzun “kafası bozuk” durumda!
Kafamızı daha iyi çalıştırmak üzerine kafa yorma haftası
Biliyoruz ki, bir ülkede beyin gücüne ne kadar değer verilirse, insanlar da beyinlerine o kadar değer verirler. Bu çerçevede beyne değer veren kamu politikaları oluşturmak çok önemli.
Meclis kararı ile Türkiye’de bir yılın “beyin yılı” ilan edilmesi “beyin merkezli kamu politikaları” oluşturulmasının başlangıcı olabilir.
Konunun kamusal boyutlarını bir yana bırakarak, bireysel düzeyde yapabileceklerimize geçeyim. Beynini daha iyi kullanmak isteyenler bu hafta neler yapabilir?
Bu hafta beniniz için bunları yapın, aklınız başınıza toplansın!
• Beyin açık havada ve ayaktayken daha iyi çalışır. Önemli kararlarınızı açık havada yürüyerek almanız önerilir.
• Beyin örneklerle akıl yürütür. Kendinize her durum için bir kahraman seçin ve “o sizin yerinizde olsaydı ne yapardı”yı düşünün. Mesela büyük kararlar almanız gereken bir durumda “Atatürk benim yerimde olsaydı ne yapardı?” diye düşünebilirsiniz.
• Yabancı bir dil öğrenme ve ezber beyni güçlendirir. Her gün birkaç yeni kelime öğrenip kullanmaya çalışabilirsiniz.
• Fit bir beyin için zihinsel jimnastik yapmaya çalışmalısınız. Bunun için başta Sudoku olmak üzere bulmaca ve satranç gibi oyunları kullanabilirsiniz.
• Zihinsel rutinlerinizi kırın. Bazen telefonu sol elinizde tutun, çantanızı diğer elinizde taşıyın, evinize başka bir yoldan gidin. Otomatik pilota bağlı bir şekilde yaptığınız faaliyetleri, farklı şekillerde yaparak beyninizi canlandırın.
• Zihinsel zevklerinizi zenginleştirmek için her gün mutlaka iyi bir özdeyiş kitabından, birkaç cümle okuyun. Güzel bir resme bakın. Sevdiğiniz bir müziği gözleri kapalı dinleyin.
• Bir konu hakkında düşünürken, nasıl düşündüğünüzü de gözlemleyin. Düşünmek üzerine düşünmek, düşünce kalitesini artırır.
• İyi bir uyku kaliteli bir beynin temelidir. 24 saati geçen uykusuzluk sarhoşluğa benzer bir şekilde beyin fonksiyonlarını etkilemektedir. Algı kalitesi için gereken uykuyu mutlaka alın.
• Bol ve temiz “birinci el” oksijen beyin için çok önemlidir. Beyin vücudun %2si kadar olmasına rağmen, alınan oksijenin dörtte birini tek başına tüketir. Bulunduğunuz ortamı sık sık havalandırın.
• Farklı düşünme tarzları beyni geliştirir. Beyin, bir yandan kalıplar oluşturup onun içinde düşünmeyi sever ama öte yandan o kalıplar beyin gücünü sınırladığından, kalıpların dışına çıkmak ister. Hakkında hiçbir şey bilmediğiniz konularda kurslar alın. Sizden farklı düşünen insanlarla daha fazla konuşun. Çocuklar ve hayvanlarla daha fazla vakit geçirin.
• Beyin “kullan ya da kaybet” kuralına göre çalışır. Kullanılmayan organ körelir.!Sürekli TV seyrederek beyninizi “düşük viteste” çalıştırmayın. Beyninizin sınırlarını zorlamayan etkinlikler, beyninizi geliştirmez.
• Beyin diyeti yapın. Sizi düşünce obezi yapacak verileri filtreleyin. Beynimiz “garbage in garbage out” ilkesine göre çalışır. Yani beninize çöp girerse, beyninizden çöp çıkar. Beyninizi neyle beslediğinize, midenizi neyle beslediğiniz kadar dikkat edin.
• Kafanızda en çok neyi düşünürseniz, hayatınızda onu çoğaltırsınız. Günde aklımızdan 60 bin ile 80 bin arası düşünce geçer. Hayatınızda görmek istemediklerinizi değil, istediğiniz sonuçları aklınızın odağında tutun.
• Beynimiz kendisinin nasıl çalıştığı hakkındaki bilgi ve inançlarına göre çalışır. Beynin çalışması hakkında yanlış bilgilere sahip olduğumuzda, beynimiz de yanlış çalışır. Beyninizin çalışması üzerine doğru bilgiler öğrenin.
• Başarı beyinde başlar. İnsan “kafadan” kaybeder! Sıfırdan zirveye çıkanların başlangıç sermayeleri, beyinleridir.
Unutmayın, başarı “baş” ve “arı” kelimelerinden oluşur. Yani başının içinde arı gibi bir beyin varsa, başarırsın!