İşadamı Yılmaz Ulusoy Beyin Haftası’nı yazdı.

  • Yayınlayan: admin

Vücudumuzun ağırlığının %2′ sine eşit olan, bu kıymetli organımız; yaşamımızın, kararlarımızın, düşüncelerimizin, duygularımızın, geleceğimizin, medeniyetimizin, mutluluğumuzun, başarımızın baş aktörüdür.

Öğrenirken, konuşurken, okurken, düşünürken, kısmen uykuda ama günlük yaşantımızın her anında bizi yönlendiren bu organımıza yeteri oranda değer vermediğimizi düşünüyorum. Tüm dünya bu konuda sınıfta kalır. Bu nedenden dolayı Dünya Beyin Haftası kutlanmaya başlandı. 65 ülkede ve bu yıl bizde de ilk kez 13-19 Mart tarihlerinde ”Beyin Haftası” kutlanmaktadır.

Bu yazılarımı okuyan sevgili okurlar! Ülkemizin ve hatta insanlığımızın geleceği için lütfen beyinlerimize önem verelim, sağlıklı çalışması için adımlar atalım.

Yaşam tarzımızı sadece zayıflamak, sağlıklı ve normal kiloda bir vücuda sahip olmak için düzenlemeyelim. Kalbimiz, midemiz ve tüm organlarımız için ama mutlaka beynimizin sağlığını gözeterek ona sahip çıkalım.

Uykuda bile düşük frekansla çalışan beynimize değer verelim, önemseyelim, onu doğru kullanma bilinç ve farkındalığını etrafımıza sunalım.

Neden sunalım dersek? Çünkü ülkemin düşünmeyen, okumayan, anlamayan insanlarının geleceği ve çocuklarına çok yazık diyorum. Yaşamı, T.V. gibi izleyip, çok az anlam yükleyerek, bu dünyadan göçüp gidecekler. Ne kendilerine, ne ailelerine, ne topluma hiçbir düşünsel katkı, bilgi birikimi, yeni bir buluş sunamadan terki dünya ediyorlar.

Düşünen, okuyan, anlayan insanlarımızın düşünemeyenlere ışık tutmalarını diliyorum. İlkokuldan itibaren çocuklarımıza haftada bir saat ”Düşünme Dersi” ya da ”Beynimizi Geliştirelim dersi konulmalı. Bu derste, çocuklara konu serbestisi tanınmalı ve 45 dakika düşünme süresi sonu, çocuklar ya düşüncelerini yazmalı veya anlatmalı. Veya yeni bir düşünce ile ilgili kitap araştırmalılar ve okuduklarını bir başka derste arkadaşları ve öğretmenleri ile paylaşmalılar. Onlara soru sorma becerisi kazandırılmalı. Aldıkları cevapları mantık ve bilgi çerçevesinde değerlendirmeleri öğretilmeli.

Kısaca beyinlerini kullanmaları öğretilmeli. Böylece ileride çalışma hayatına atılacak çocuklarımıza, küçük yaşlarında günümüz iş dünyasında uygulanan ”Beyin Fırtınası” çalışmaları için eğitim almış olacaklardır.
Mümin Sekman’ın Beyin Kullanma Kılavuzu kitapçığından birkaç alıntıyı sizlerle paylaşmak isterim;

• ‘Beyin açık havada ve ayakta daha iyi çalışır. Önemli kararlarınızı açık havada yürürken alın.
• Ezber beyni güçlendirir. Her gün yeni birkaç kelime öğrenin ve kullanın. Zihinsel zevkleriniz geliştirmek için her gün iyi bir özdeyiş kitabından birkaç cümle okuyun
• Bir konu hakkında düşünürken nasıl düşündüğünüzü de gözlemleyin. Düşünmek üzerine düşünmek, düşünce kalitesini arttırır.
• Beyin diyeti yapın. Beynimiz ”garbage in garbage out” ilkesine göre çalışır. Beyninize çöp girerse beyninizden çöp çıkar. Beyninizi neyle beslediğinize, midenizi neyle beslediğiniz kadar dikkat edin.’

”Bilirsiniz, eskiden beri yaşlılar, bilge insanlar, çok okuyanlar, ermişler, dini kaynaklar, dedelerimiz, bize ‘Ne ekersen onu biçersin’ dediler.

Demek ki düşüncelerin, eylemlerin çekici gücünü bize bu dört kelime ile öğretmişler. Beynimizi bu bilgi ışığında hayırla kullanmamızı istemişler. Bir de rahmetli annem ve babam,misafir geldiğinde,birisi bir başkasına beddua ederse,”aman beddua etmeyin beddua size döner’ derlerdi…

İşin sırrını anlattıklarını bugün daha iyi değerlendiriyorum. Demek ki, kullandığımız sözlerin iyilik veya kötülük boyutu ile düşüncelerimizin ürettiği, bizi yönlendirdiği iyi ve kötü sonuçlar olacağı hususunda bizi uyarmışlar.

Önce düşünüp sonra konuşmayı bana okulda psikoloji öğretmenim üzerinde durarak anlatmıştı. Arkadaşlar arasında bir küçük kavgayı ayırmak istemiştim. Sıkıntı yaşamıştım. Olay aslında bir arkadaşın önce ”düşünmeden bir söz” söylemesi ve sonra diğerinin de aynı dikkatsizlikle cevap vermesi ile başlamıştı.

Birinin kulağı yırtılmış, diğerinin eli incinmişti. O günü unutamam. Öğretme’nin uzun uzun sınıfta bize ‘İyi söz ve düşünce dönücüdür, kötüsü de öyle” diye uzun bir konuşma yaptı. Beynimizi bilinçle kullanmamızın ipuçlarını vermişti. Satranç öğrenin, bulmaca çözün demişti. Belki o gün sıkıldık. Ama dinleyip anlayanlara ve uygulayanlara iyi bir yaşam yolu çizmişti, rahmetli hocamız. Unutmayalım.

Düşüncelerimizde kendilerini gerçekleştirme kehaneti ve gücü olan bir enerji vardır. İnsanların iyi yönlerini görür, onlar hakkında olumlu düşünürsek karşımıza iyi insanlar çıkar. Kötü görürsek kötü insanları kendimize çekeriz. Tüm insanlık için iyi düşünceler ve iyi eylemler diliyorum.

Yazan. Yılmaz Ulusoy

Tarih: 21.03.2010

Kaynak: www.yilmazulusoy.com/tr/makaleler/beyin-haftasi