Kişisel Gelişimin Türkiye serüveni ve kişisel kurtuluş savaşı!

  • Yayınlayan: admin

Kişisel Gelişimin Türkiye serüveni ve kişisel kurtuluş savaşı!

DERVİŞ ŞENTEKİN

(Radikal Gazetesi Kitap Eki Yayın Yönetmeni)

16/12/2005

Çok eskilerde arabesk; ardından, ortaya karışık taverna müziği; derken pop; televizyon dizileri; kimsenin beklemediği anda ilk romanlar patlayıp duruyor ülkemizde. Uzunca sayılacak bir süreden beri de ‘kişisel gelişim’ diye adlandırılan kitaplar büyük bir patlama yaptı.

Şu sıralarda ilk baskısı yüz bin adet basılan Her Şey Seninle Başlar-Kişisel Kurtuluş Savaşınızı Başlatın’ı görünce, kitabın yazarı Mümin Sekman’ın kapısını çaldık…

Türkiye’deki ‘kişisel gelişim’in gelişiminden başlayalım…

Türkiye’deki ilk kişisel gelişimci, 1945 yılında Amerikalı yazar Dale Carnegie’ye mektup yazarak ondan aldığı bursla gidip Amerika’da kurslara katılmış olan Nüvit Osmay’dır. Türkiye’ye dönünce açtığı kurslarda birçok insan yetiştirmiştir. 1980’den sonra Türkiye’de bir sosyolojik değişim yaşandı. Turgut Özal’la birlikte ülke liberalleşmeye doğru yöneldi. Bu durum, 68’deki kitlesel mücadelenin yerini bireysel mücadeleye bırakmasına neden oldu. Bu da kişisel gelişimin sosyolojik altyapısını oluşturdu; liderlerinin çıkması da gecikmedi.

Neler yaptı bu liderler?

Kişisel fedekârlıklarda bulunduk. Anadolu’yu adım adım gezip, duşsuz otellerde kalıp kişisel gelişimi anlattık. Karşılığında hiçbir kazanç beklemeden.

Neden böyle bir şey yaptınız ki?

Türk başarı kültürünü yapılandırmak, kişisel gelişim bilincini yaygınlaştırmak, insanların daha iyi şartlarda yaşamasını sağlamak için.

Kişisel gelişim uzmanı olmanın bir okulu yok. Ben de bir yıl uğraşsam kişisel gelişim uzmanı olurum gibi geliyor bana…

O kadar uğraşmanıza da gerek yok. Bir yere bir bez afiş asın ve başlayın. Yetkiyle değil, yeterlilikle yapılıyor çünkü. Yaklaşık iki bin kişisel gelişim kitabı var şu anda; ama çoğu satmıyor. İnsanlar kimin yeterli olduğunu biliyor artık.

Bir Avrupa ülkesinde de kişisel gelişim bu kadar ilgi görüyor mu?

Avrupa’da da var ama en çok ilgi Amerika’da. Onlar daha bireyselcidir.

Biz de ‘imece’ciyiz. Amerika’da vahşi kapitalizm hâkim, bizde henüz değil. Başta dönersek. 68’de ‘kurtulmak yok tek başına, yumruktan ve zincirden’ deniyordu…

Kişisel gelişim toplumsal bir mutluluk vaat etmez zaten. Bir sınıftan ötekine atlamanızı sağlar.

Kitabınıza dönelim isterseniz. Her Şey Seninle Başlar, okuyana ne verecek/katacak?

Öncelikle, diğerlerinden daha özgündür. Yerel verileri de kapsar. Türkiyede başarılı insanlara danışmanlık yapan birinin yazdığı bir kitaptır, ki bu çok önemlidir. Gelişim kitaplarında önerilen 360 tane argüman vardır, aynı literatür dolanır durur. Benim kitaplarımın farkı özgün olmalarıdır.

Kitabınız yüz bin adet basıldı. Satışlar ne durumda?

Bu, yayınevinin bana duyduğu bir güvendir. Daha önce yazmış olduğum kitaplar büyük ilgi gördü. Her Şey Seninle Başlar’ın ilk baskısı tükenmek üzere; ikinci yüz binlik de basıldı. Türk insanının başarıya bakış açısını yapılandıran, etkileyen insanlardan biri olduğumu düşünüyorum.

İki yüz bin kişi ‘kişisel kurtuluş savaşı’nı başlatmış oldu. Bunlardan kaç kişi savaşı kazanır, kaç kişi denize dökülür?

Kitabı her okuyan başarılı olacak diye bir iddiam yok. Ben, ‘hayatınızı bir beden büyütebilirsiniz’ diyorum. Şöyle bir gözlemim var: Benim kitaplarımı okuyan yüz kişiden onunun hayatı yüzde yüz değişiyor. Diğerlerinin ise kişiye göre değişir. Zaten ne yaparsanız yapın ülkenin tümünü başarılı hâle getiremezsiniz. Bu kitap, başarılı olmak isteyen insanın içindeki potansiyeli harekete geçirecektir.

HER ŞEY SENİNLE BAŞLAR
Mümin Sekman, Alfa Yayınları, 2005,

Medya: www.radikal.com.tr

Yayın tarihi: 16/12/2005

Bir yanıt yazın