Mümin Sekman’ın ‘Her Şey Seninle Başlar’ isimli kitabını yıllar önce okumuştum.
Ama o zamanki ben, başka bir bendim; şimdiki ben bir başka…Şimdi kitabın yenilenmiş bir baskısı var elimde. Ve içinde şahane bölümler var.Alın, okuyun; dünyayı gördüğünüzden daha farklı görün. Çaresizliklerinizden sıyrılın, korkuları unutun, hayal kırıklıklarından uzaklaşın…
Yani kendinizeyeni bir alan açın… ‘Öğretilmiş başarısızlık ve kaybetme kültürü nasıl yaygınlaşıyor?’ adlı başlığın altında anlatılan maymun hikayesi çok ilgimi çekti.Anlayana müthiş bir ders, anlamayan belki sonra anlar…
Buyrun hikayeye…
Beş maymun bir kafese yerleştirilir, ortaya bir merdiven kurulur. Kafesin tepesine de muzlar asılır. Herhangi bir maymun merdiveni tırmanarak muzları almak istediğinde, tüm maymunların üzerine su sıkılır. Sadece merdiveni çıkmaya çalışan maymun değil, diğerleri de bu soğuk sudan nasibini alır.
Bazı maymunlar birkaç defa muza erişmeye çalışır ama sıkılan suyla hepsi ıslanır.Bir süre sonra içlerinden biri muza yöneldiğinde, diğer maymunlar onu hemen engellemeye başlar.
her şey seninle başlar-mümin sekman
Sonra maymunlardan biri dışarı alınıp yerine yeni bir maymun (adı A olsun) konur. A’nın yaptığı ilk iş; muzlara ulaşmak için merdivene tırmanmak olur fakat diğer dört maymun buna izin vermez ve A’yı döverler. Daha sonra ıslanmış maymunlardan biri daha yeni bir maymunla (adı B olsun) değiştirilir.
B merdivene yaptığı ilk atakta dayak yer. B’yi en istekli ve şiddetli döven, sonradan kafese giren maymun A’dır. Islak maymunlardan üçüncüsü de değiştirilir. Yeni gelen maymun da (adı C olsun) muza ulaşmaya çalışınca, dayağı yer.
Döven dört maymundan ikisinin; sonradan gelen A ve B’nin, yeni gelen maymun C’yi niye dövdükleri konusunda hiçbir fikirleri yoktur. Ama yine de onu döverler. Son olarak en başta ıslatılan maymunların dördüncü ve beşincisi de yenileriyle (D ve E) değiştirilir. Tepelerinde bir salkım muz olduğu halde hiçbiri merdivene yaklaşmaz.
Bu olay size tanıdığınız bir ülkeyi, şirketi ya da aileyi hatırlattı mı?
NASIL MAYMUNLAŞIYORUZ?
Maymunlar neyin yapılamayacağını dayak yiyerek öğrendi ve kendisinden sonra gelenlere zorla öğretti.
Kendi içlerinde bir yapmama-yaptırmama kültürü oluşturdular.
Maymunlar birlik ve beraberlik halinde başarısız olmanın iki kutsal şartını yerine getirdi. Düşündüklerini birbirlerine yaptırmadılar ve yaptıkları üzerine düşünmediler.
Nasıl? Bütün bir hayata, çevrenize bir bakın…
Nasıl da maymunlaşıyoruz değil mi?
Kaynak: http://www.sabah.com.tr/Gunaydin/Yazarlar/baliksirti/2013/04/30/maymunlarin-hikayesi