Başarı hayallerin hatıralara dönüşmesidir!

  • Yayınlayan: admin
Başarı uzmanı Mümin Sekman, “Başarı, hayallerin hatıralara dönüşmesidir. Hayaller hakikatlere, hakikatler sonuçlara dönüştüğü zaman başarı süreci tamamlanmış oluyor” dedi

‘Her Şey Seninle Başlar’ kitabının 8 yılda bir milyon baskı yapmasıyla Türkiye rekoru kıran Mümin Sekman, binlerce insanın yaşamını değiştiren kitabının kendisine de başarı getirdiğini söyledi. Başarılı insanları inceleyip, nasıl başardıklarını analiz edip başarılı olmak isteyenlere anlatmayı meslek ve misyon olarak seçen Sekman, seminerlerinde ‘Başarı öğrenilebilir’ düşüncesini yaygınlaştırmaya çalışıyor. Başarının bilim gibi öğrenilip, sanat gibi uygulanacağına inandığını dile getiren Sekman, başarılı insanların, dünyayı daha yaşanılabilir bir yer haline getireceğini düşünüyor.

EN İYİ NOKTAYA ULAŞMAK 
İzmirlilerin salonu hınca hınç doldurduğu ‘Hayat Boyu Başarı İçin; Her Şey Seninle Başlar’ seminerine Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan da katıldı. Başkan Tartan, başarı ve bir işte iyiye ulaşmanın en iyi noktasının çalışmak, bilgiyle donanmak ve sevmek olduğunu söyledi. Tartan devlet memuru anne babanın çocuğu olduğunu hatırlatarak, “Başarı insanın yüreğindeki sevgisini, çalışmasını, azmini ortaya koyması demektir. Benim yaşam felsefemde öğrenmek vardır. Her işi öğrenmeye çalışırım. Bir gün bir kelime, bir gün bir deneyim365 gün de 365 şey öğrenmek demek. Burada sizlerin de başarıya, sevgiye, dostluğa yönelik çok güzel ipuçları bulacağınıza inanıyorum” dedi.

BAŞARININ SÜRECİ
Başarı Uzmanı Mümin Sekman, ‘Başarılı olmak nedir?’i şöyle tanımladı:
“Başarı, hayallerin anılara dönüşmesidir. Hayaller hakikatlere, hakikatler sonuçlara dönüştüğü zaman başarı süreci tamamlanmış oluyor. İnsanların başarı yaklaşımı iki gruba ayrılıyor. Bir grup; dün olduğu yerden daha iyi yerde olmayı başarı olarak görür. Bu kişiler iç referanslı bir başarı anlayışına sahiptir. İkinci bir grup, dış referanslı başarı anlayışını benimsiyor. Başkalarına göre ne kadar iyiyim diye bakıyor. Hikayesi yazılanlar ise daha çok dış referanslı başarılar oluyor. Dış referanslı olanlar daha yarışmacı ve kıyaslamacıdır. Derdiniz başarıyla ilgili öykünüzü yazmaksa bu işin yarışmacı tarafı devreye giriyor. Bazı insanlar içi başarıya, bazı insanlar dış başarıya yatkın.”

BAŞARILI OLUNUR
İstek için ‘Ben ne istiyorum, benden ne isteniyor, yapım neyi istememi gerektiriyor’ soruların yanıtını bulmak olduğunu söyleyen Sekman, doğuştan gelen yatkınlıkların ve sonradan gelişen yetkinliklerin birleşimi ile kişinin donanımının, başarı kapasitesinin belirlendiğini kaydetti.

Sekman, sözlerine şöyle sürdürdü:

“Şarkı söyleme isteğiniz vardır ama yeteneğiniz yoktur. Bu da hayatta bir çırpınmaya neden olur. ‘Hayattan ne istiyorum’u düşünürken, yapınızı ve dışarıdaki sektörü de düşünmelisiniz. Başarıda 3 M kavramının da önemi büyüktür. Motivasyon, mantık ve metot çok önemlidir. Motivasyon; niçin yapmalıyım, mantık; ne yapmalı, ne yapmamalıyım, metot; nasıl yaparım? İnsanlar bu 3 M’ye göre başarılı ya da başarısız oluyor. Yapılan araştırmaya göre; bir insanın bir meslekte en iyi hale gelmesi için geçmesi gereken süre 10 bin saat. Başarı için temel doğrulara, istikrara ve uzun süreye ihtiyaç vardır. ‘İlk ve en’ olmak önemlidir. 1 metreyi en kısa sürede koşan veya ilk ampulü bulan gibi. Hiç kimse hiç kimseyi başarılı yapamaz. Başarılı olmak vardır, başarılı yapılmak diye bir şey yoktur.”

Mehmet Okur’un başarı hikayesi
Başarısız bir çocuk nasıl başarılı olur? konusunda basketbolcu Mehmet Okur’u örnek gösteren Sekman, “Eğitim hayatında başarısız olduğu için okuldan atılan genç, Yalova Adliyesi’nde çaycı olan babasının yanında çırak olarak çalışır. Bir süre sonra uzun boyuyla dikkat çeker, ev hanımı annesinin ısrarıyla Bursa’da bir otomobil firmasının basketbol seçmelerine katılır. Basketboldan nefret eden çocuk, konu hakkında da bir şey bilmiyordur. Performansı yok ama potansiyel var. Bunu gören antrenör çocuğa şans tanır. 15 gün çalışma süresi verir. Bu süre içinde çocuğun hem basketbol hakkında bilgisi artar hem de becerisi. Annesinin telkini de etkili olur ve basketbola ilgisi değişir. Ve bu genç, 21 yaşında NBA’de başarıya imza atan Mehmet Okur’dur” diyerek örnek bir başarı öyküsü anlattı.

Kaynak: www.yeniasir.com.tr

Tarih: 12.11.2013