Miskinliği Yen!
Bir şeyler yapmak istiyorsun! Sen de oturup kalmaktan sıkılıyorsun! Fakat bir türlü harekete geçemiyor musun? Hayata dair kararlar alıyorsun ve onları pratiğe dökemiyor musun? O zaman sende miskinlik belirtileri var demektir.
Kişisel Ataleti Yenmek adlı kitabın yazarı Mümin Sekman miskinliği “atalet” kelimesi ile tanımlamış. Fakat kulağa daha tanıdık gelmesi için biz buna “miskinlik” demeyi tercih ettik.
Atalet kelimesi ile kast edilen şu: tembellik, miskinlik, hareketsizlik, eylemsizlik, durağanlık vs. İşte bu haller uzun sürmeyecek çünkü üzerimizde bir kara bulut gibi gezen bu miskinlik halini yenmenin, zinde ve hareketli olmanın, eyleme geçmenin çeşitli yolları var.
Sekman’ın değerlendirmeleri şöyle:
Bir şey yapmaya karar verdiysen
O şeyin senin için iyi olduğunu biliyorsan
Başarı istiyorsan
Tüm bunları yaparak neler kazanacağını biliyorsan
Bunları yapmayarak neler kaybedeceğini biliyorsan
artık yapman gereken tek şey miskinliğini yenmek!
İçinde kol gezen o miskinliği de yendiğin zaman, kim tutar seni!
Nedir bu miskinlik halleri? Nasıl kurtulurum bu hallerden?
Amaçsızlık: İnsanın hayatta bir amacı yoksa bunu takip edecek şey tabii ki de miskinliktir. Bundan kurtulmanın yolu ise hayattaki amaçları belirlemek. Hayattan ne istediğini belirlemek için kişisel gelişim kitaplarından faydalanabilirsin. Bu işe Mümin Sekman’ın kaleme aldığı “Ya Bir Yol Bul, Ya Bir Yol Aç” kitabı ile başlayabilirsin.
Maddi imkansızlıklar da miskinliğe yol açar. Bir işe atılmak istendiğinde onu sağlayacak maddi imkanlar yetersiz ise bu da harekete geçmeyi engeller. Bir işe başlarken maddi açıdan yeterli olabileceğin ve aynı zamanda seni tatmin edebilecek işlerde karar kılarsan harekete geçmen kolaylaşacaktır. Ya da çeşitli kredi olanaklarından da faydalanabilirsin: Eğitim Kredisi, Bireysel Krediler, Taşıt Kredisi sana yardımcı olacaktır.
İsteksizlik de hareketi geçmenin bir engelidir. Bir işi severek ve isteyerek yapmak çok önemlidir. Tabii ki herkes istediği bir işi yapmak ister, fakat bazen istemediğimiz işlerle de uğraşmamız gerekebilir. O zamanlarda da bu işi başaracağına kendini motive etmelisin ve elinden geleni yapacağına kendini inandırmalısın. Ayrıca istemeyerek yapacağın bu işi kendin için bir test olarak belirleyebilir, dayanıklılığını, sabrını ölçebilirsin.
Aşırı hareketlilik de miskinliğe yol açabilir. Nasıl mı? Bir konuya verdiğin önceliği bir başka konuya vermezsen o konuda miskin davranmış olursun. Senden ilgi bekleyen her konuya, uğraşmak durumunda olduğun her işe vakit ayırmalı, günlük programında bu işlere de yer vermelisin. Örneğin bugün çok ders çalışman gerekti ve yorgunsun, fakat aynı zamanda bu annen/sevgilin/baban/kardeşin/arkadaşın vs. için özel bir gün ve ona vakit ayırmalısın. Fakat ders çalışmak için harcadığın enerji, o kişi için harcayacağın enerjiyi de aldı götürdü. Bu durumda önceden bir program yapman gerekirdi. Mesela dersine daha önce çalışmaya başlayabilir, o günün bir kısmını da o özel kişiye ayırabilirdin. Bunu yapmadın mı? O zaman kendini motive etmeli, onu mutlu etmek için elinden geleni yapman gerektiğine kendini inandırmalı ve harekete geçmelisin!
Yapılan işe inanmamak da miskinliğe yol açar. Kendine ve yapılan işe inanmak miskinliği yenmek için gerekli bir adımdır. Kendine olan inancını artırmak için kendine olumlu şeyler söylemeli, bu işin sonunda olumlu şeyler edineceğine kendini inandırmalısın. Başarının sana getireceklerini hayal edip motive olmalısın.
Fiziksel hareketsizlik zihinsel hareketsizliğe neden olur. Zinde olan bir vücudun zinde olan bir zihni işaret eder. Vücudunu zinde tutacak egzersizler yapmalı, bir spor okuluna yazılmalı ve spora zaman ayırmalısın.
Çok başarılı olmak da miskinliğe yol açabilir. Başarılı bir tablo gösterip kendine fazla güvenir ve çalışmalarını yavaşlatırsan, bunun sonu miskinlik olabilir. Zaten işte bu yüzden işverenler, öğretmenler ya da başka bir şekilde senin üstün olan kişiler azmini kaybetmemen için sana çok başarılı olduğunu söylememeye çalışırlar. Kendine olan fazla güven senin yeni şeyler öğrenmeni engelleyecektir. Bu konuda biraz daha mütevazi olmak ve her zaman yeni şeyler öğrenmeye açık olmak gerekir.
Korkak, kötümser ve tembel kişiler de potansiyel miskinlerdir. Harekete geçmek için enerji, girişkenlik ve cesaret gerekir. Bu kişilerin bu özelliklerinin bir kısmı doğuştan kaynaklanır. Fakat bu, bunları aşmanın yolları yok demek değildir. Çeşitli kişisel gelişim kitapları ile cesur, iyimser ve atak bir kişiliğe sahip olmak mümkün. Tabii önce bu araştırmaları yapmak için bir enerji gerekiyor!
Mükemmeliyetçilik de miskinliğin nedenlerindendir. En iyisini yapana kadar hiçbir şey yapmamak da hareketsizlik ve cesaretsizliktir. Sen mükemmeli ararken zaman çoktan geçmiş olabilir, harekete geçme aşamasını çabuk tutmalısın. Etrafındaki “iş bitirici” karakterleri kendine örnek alarak, onları yakından takip edebilirsin.
Miskinliğin nedenlerini bulduk, onlardan kurtulmanın yollarına da göz attık. Zaten bir şeyler yapmaya karar vermiştik, fakat bir türlü harekete geçemiyorduk! Artık harekete geçmemenin bir nedeni kalmadı! Bir şeylere çok geç kalmadan, harekete geçmek şart! İçinde bir miskinlik hali varsa bunun nedenlerini bul ve onların üstüne git!
Kaynak Kitap:
Sekman, Mümin. Kişisel Ataleti Yenmek. İstanbul: Alfa Yayınları, 2001.
Medya: www.exi26.com/
Tarih: 15.09.2006