Karnesi kırık dolu olan çocuğunuza başarının formülünü öğretebilirsiniz. Ona alternatif sunun; “Hayatta ya tozu dumana katarsın ya da tozu dumanı yutarsın. Seçim senin!”
Uzun sömestr tatilinin iki haftasını geride bıraktık. Almanya seyahatim nedeniyle okula başladığı ilk gün Nehir’in yanında olamadığım için dinmeyen vicdan azabımı karne günü sonlandırmak istedim.
Park yeri bulamadığım için okulun etrafında deli danalar gibi üç tur attıktan sonra sınıfa ulaştığımda bütün veliler çoktan gelmişti. Koca kafamı velilerin arasından uzatıp Nehir’e varlığımı hissettirmemle birlikte, kızımın yüzünde güller açtı.
Karnesi güzeldi ama daha yolun başındayız. Zannediyor ki, önündeki okul hayatı, bu yıl olduğu gibi kolay geçecek ve dersleri hep böyle olacak. Olmama ihtimali yüksek. Çünkü acele ediyor, kendine fazla güveniyor, yaptıklarını kontrol etmiyor, hızla bitirmeyi marifet sanıyor, anlamadan okuyor, soruyasoruyla karşılık veriyor…
Başarısızlık için bunlar yeterli sebepler. İki hafta boyunca Nehir’in fren sistemini çalıştırma alıştırmaları yapacağım. Bunun için yararlandığım bir kitap var.
MÜTHİŞ SLOGANLAR VAR
Kişisel gelişim uzmanı Mümin Sekman’ın ‘Her Şey Seninle Başlar’ adını taşıyan kitabından öğrendiklerimi uygulayacağım.
İnsanların çoğu yaşadığı hayattan memnun değil ama bunu değiştirmeye dönük güçlü bir çaba içerisinde de değil. Peki, onları durduran ne?
Mümin Sekman, işte bu sorudan yola çıkarak, öğrenilmiş başarısızlığı nasıl başarıya çevireceğinizin formülünü veriyor. Bu tavsiyeleri önce kendiniz öğrenin, sonra çocuğunuza öğretin.
Her birimiz nedense içimizdekini söylemeyi değil, kendi kendimize söylenmeyi öğreniyoruz. Oysa hayatta başarılı olmak için sloganımız şu olmalı:
“Hayatta ya tozu dumana katarsın ya da tozu dumanı yutarsın. Seçim senin!”
Ayrıca çocuğunuz elinden geleni yaptığı ama sonucun değişmediği konusunda ısrarlıysa ona şunu söyleyin:
“Sınırsız sayıda denemeyi göze alabildikten sonra, başaramayacağın şey çok azdır. Denediğin zaman kazanabilir ya da kaybedebilirsin. Ama denemediğinde kesinlikle kaybetmiş olursun.”
SEN TAVUK DEĞİLSİN
Mümin Sekman, başarılı olmanın adımlarını şöyle özetliyor; Mevcut hayatınız ne durumda? Yaşadığınız hayat ile yaşamak istediğiniz hayat arasındaki farklar neler? Bu farkları kapatmak için yapılması gerekenleri yapın. İlk adımı atın. Kişisel kurtuluş savaşınızı başlatın.
Başarmanın, kazanmanın nasıl bir şey olduğunu ve beraberinde neler getireceğini çocuğunuza iyi anlatın. Ona şu Kızılderili hikayesini anlatın:
Bir kartalın yumurtası tavuk yumurtalarına karışmış. Yumurtadan çıkan yavru kartal, tavuk olduğunu zannederek onlar gibi yürür, yem yermiş. Bir gün gökte süzülen bir kartal görmüş. Hayranlıkla söylenmiş.
‘Ne muhteşem bir kuş! Ne kadar yüksekten uçabiliyor. Keşke ben de onun gibi olabilsem!’
Yanındaki civcivler ona gülmüşler. ‘Biz bir tavuğuz, o ise bir kartal. Boşuna hayallere kapılma. Onun gibi yükseklerde uçamazsın.’
Kartal yavrusu çok üzülmüş. Ona bir kartal olduğunu söyleyen çıkmayınca, hayatı boyunca tavuklar arasında bir tavuk olarak yaşamış.
Siz çocuğunuza bir kartal olduğunu hatırlatın.
Her şey seninle başlar
Kişisel gelişim uzmanı Mümin Sekman, başarının öğrenilebilir bir şey olduğunu savunuyor. Anne baba olarak bunu çocuğunuza öğretmek için harekete geçin. Başkaları yapabildiyse, siz, hatta çocuğunuz da yapabilir.
****
Kitaptan komik bir alıntı:
Yaş ve “başarının anlamı”
4 yaşındayken başarının anlamı: Altına kaçırmamaktır.
12 yaşındayken başarının anlamı: Kalabalık bir arkadaş grubuna sahip olmaktır.
20 yaşındayken başarının anlamı: Cinsel hayatınızın aktif olmasıdır.
35 yaşındayken başarının anlamı: Zengin olmaktır.
60 yaşındayken başarının anlamı: Cinsel hayatınızın aktif olmasıdır.
70 yaşındayken başarının anlamı: Kalabalık bir arkadaş grubuna sahip olmaktır.
80 yaşındayken başarının anlamı: Altına kaçırmamaktır.
Yazan:Nilüfer Kas
Medya: www.hurriyet.com.tr
Tarih: 20.01.2006