Yeni yılda yeni bir hayat nasıl gelir?

  • Yayınlayan: admin

Hepimiz yeni bir yıla girerken sözler vermişizdir. ‘Yeni bir iş bulmak’, ‘sevdiklerimize daha çok vakit ayırmak’… Bu sefer Jackson Brown’ın şu sözüne kulak verelim: “Koşulların mükemmel olmasını beklersen, hiçbir zaman harekete geçemezsin”

Sezar’ın milattan önce 45’te geliştirdiği Julyen takviminden bu yana yılın ilk günü kabul edilen 1 Ocak, dünya üzerindeki en eski ve yaygın tatil. Hallmark bile 1915’ten bu yana yeni yıl kutlama kartları dizayn edip satıyor.

Kutlama kartları yazmak, e – posta kutularınıza tanıdık tanımadık herkesten gelen ‘mutlu yıllar’ mesajlarıyla boğuşmak, 31 Aralık gecesi ne yapılacağını planlamak, 2006 bütçesini belki yirminci kez yeniden yapmak yılın son haftasının aktivitelerinden. Bir de ‘yeni yılda şöyle olacağım, şunu yapacağım’ şeklinde yeni yıl dileklerini oluşturmak var.

Yeni iş bulmak ilk sırada

Kişisel gelişim, kariyer ve yönetim konularındaki web siteleri ve bloglar okuyucuları arasında ‘Yeni yılda kendiniz için ne kararlar aldınız?’ anketleri yapıyor. 2006 için, her sene bu listede yer alan ‘kilo vermek’ dışında ‘zamanı daha iyi yönetmek’, ‘spor yapmak’, ‘işleri daha çok delege etmek’ gibi maddeler çıktı. En çok kullanıcıya sahip kariyer sitesi Monster.com,’un anketinin sorusu ise sadece kariyer odaklı. ‘Yeni yılda kariyerinizle ilgili ne istiyorsunuz?’ sorusunun yüzde 70’lik bir oranla cavabı ‘Yeni iş bulmak’.

Anketi yanıtlayanların yüzde 14’ü özel yaşamlarına daha çok zaman ayırmaya , yüzde 4’ü de işlerinde daha üretken olmaya karar vermiş. Yine yüzde 4’lük bir kısmı terfi etmeyi istiyor.

Kendisine GoalsGuy (Hedeflerin Adamı) diyen kişisel yönetim danışmanı Gary Ryan Blair’in kişisel hedefler koyma ve bu hedeflere ulaşma üzerine onlarca kitabı var. Eğitim programlarıyla IBM’den NASA’ya, GE’den Ford’a seksen bin kurumda 4 milyondan fazla çalışana ulaşmış.

Blair her yılın ilk haftasını Yeni Yılda Yeni Hedefler Haftası yapmaya uğraşıyor. Herkesin ne yapmak istediğini düşünmesi, kendine sözler vermesi ve bu sözleri de planlarına dökmesi için özel zaman ayırması gerektiğini söylüyor.

Kişisel ataleti yenmek gerek

Her pazar akşamı, pazartesi gününden itibaren spor yapmaya, rejim yapmaya, daha çok kitap okumaya başlamaya karar verilir de yapılamaz. Nedense, ertesi güne değil ama hep başka pazartesi’lere ertelenir. Aslında bunları ertelemekle nelerin kaybedileceği bilinir.
Bunları bilip de yapmamak durumuna atalet deniyor.

(Newton’un 1. hareket kanunu) Mümin Sekman, Kişisel Ataleti Yenmek adındaki kitabının arka kapağına şunları yazmış: “Kişisel, kurumsal ve toplumsal düzeyde yoğun ve yaygın olarak atalet hali yaşadığımız bir gerçektir. Buna rağmen, Türkiye’de atalet hakkında şimdiye kadar hiçbir kitabın yazılmamış olması şaşırtıcıdır.”

Kaygıdan uzak durun

Olumlu bir sonuç hedeflenerek oluşturulan bu kararların, hiç yoktan kaygıyı artırmasını engellemek de gerekiyor. Yani her gün eski dostlarla telefon konuşması yapmak hedeflendiyse ve ancak haftada bir kez buna zaman ayırılabildiyse, kaçırılan günler için üzülmek yanlış bir tepki olur. Çünkü yılın sonunda geçen seneden farklı olarak bu yıl içinde en az 52 kişiyle isteyerek tekrar bağlantı kurulmuş, ilişki tazelemiş olacak. Jackson Brown şöyle diyor: “Koşulların mükemmel olmasını beklersen hiçbir zaman harakete geçemezsin.”

Yeni yıl kararlarını nasıl uygularsınız?

ODAK: Her karara ayrı ayrı odaklanarak, detaylı iş planı çıkartın

DESTEK: Bir yol gösterici edinin, gelişmeleri onunla paylaşın.

ISRAR-SEBAT: Hedefler gerçekleşene kadar sabredin.

TAKİP: Hedeflerinizi, kişisel kararlarınızı her gün hatırlayın. Gözden geçirin.

İLKESELLİK: Kendinize verdiğiniz sözleri tutun. Bu başarınızı artıracak. Tam tersi ise yıpratacak.

deyiş

Sıradan bir insan zamanını nasıl sarf edeceğini, akıllı insan nasıl zamandan tasarruf edeceğini düşünür.
Schopenhauer

işaret

Engeller kendi içinizde

Bir köpeğin sürekli gölete kadar gelip tam su içecekken kaçması orada oturan bilgenin dikkatini çeker. Sudaki kendi yansımasından korkup kaçan köpek sonunda dayanamayıp kendini gölete atar ve suyu içer.
Bilge: “Benim bundan öğrendiklerim şunlar oldu” der:
Birincisi, insanın köpekten bile öğreneceği şeyler var olduğudur. İkincisiyse, insanın istekleri ile arasındaki engel, kendi içinde büyüttüğü korkularıdır.

Medya: www.milliyet.com.tr
Tarih: 01.01.2006

Bir yanıt yazın